In de zomermaanden wordt er volop in de tuin geleefd. Tuinonderhoud, zwembadje voor de kinderen, gras en borders watergeven, genieten van de warme zomeravonden en lekker buiten eten. Ondertussen branden er hectares bos af in Spanje door de droogte.
Slechts enkele mensen veroorzaken met opzet enorme bosbranden. Spanje is sterk verdroogt de laatste decennia met alle gevolgen van dien . China heeft recent onderkent dat vele fabrieken in China door lozingen van afval en warmte grote schade hebben toegebracht aan honderden kilometers rivieren. Een aantal directieleden hebben voor persoonlijk financieel gewin het water vergiftigt en daarmee alles wat erin en omheen leeft. China gaat miljarden investeren in het milieu!
Wat heeft dit alles met ‘duurzaam tuinieren’ te maken? Veel denk ik, namelijk bewustwording, zelfreflextie en ook de positieve ontwikkelingen benoemen. Zelf zullen wij dienen te zorgen voor onze directe leefomgeving met bijvoorbeeld extra aandacht voor water. Doe dit dan wel weer stap voor stap, dan blijven we enthousiast.
Water is noodzakelijk voor mensen, doch ook voor onze passie: de tuin.
Ik moet onderkennen dat vaste planten borders die in het voorjaar regelmatig beregend worden er frisser en voller uitzien dan borders waar dat niet gebeurd. Zeker in kleinere tuinen wil je graag dat de border of het gras er op en top uitziet. Toch wil ik pleiten voor beperkte inzet van (leiding)water. Men is snel geneigd te vaak en te veel water te geven. De bodem houdt echter meer vocht vast dan u denkt! En plantenwortels hebben het vermogen om bij een ogenschijnlijk ‘droge’ bodem water te onttrekken.
In de zomer zijn er mooie zonnige dagen met zo nu en dan een straf windje. Gras en beplantingen werken dan volop. Als er onvoldoende water is wordt gras geel en bomen kunnen zelfs een deel van het blad laten vallen. Opletten dus.
Toch zou ik niet elke avond beregenen en liever een dag of wat overslaan. De wortels blijven dan zelf zoeken naar water. Dit stimuleert een betere wortelontwikkeling en een hogere resistentie bij droogte. Alleen jonge aanplant dienen we in de gaten te houden, die kunnen binnen 1 a 2 dagen wegvallen.
Daarnaast is het aan te bevelen regenwater te gebruiken. Met een regenton of een andere waterbuffer boven of onder de grond wordt regenwater opgevangen en niet dierct afgevoerd naar het riool. Rioolinstallaties en waterschappen hoeven minder water te verwerken, Nederland verdroogt minder, u bespaart geld en tijd en uw beplanting wordt sterker. Mooi resultaat toch?!
Dirk Roosendaal (tuin- en landschapsingenieur)
Directeur Universal Greenfields BV